We for you
Váltás: LeitnerLeitner
Hírek > mailingLeitner Hungary: KATA

mailingLeitner Hungary: KATA

Newsletter – 16.09.2022

Tisztelt Ügyfelünk!

A magyar kormány 2022.07.18-án este kihirdette a KATA adózást érintő legújabb adótörvényváltozásokat. A jelen hírlevelünkben tájékoztató jelleggel szeretnénk ismertetni Önökkel a jogszabályváltozások tartalmát.

A tényleges rendelkező részek 2022.09.01-én, a bejelentkezési szabályokat érintő változások 2022.08.01-én lépnek hatályba.

Az új KATA törvény szerint a KATA-s vállalkozások az alábbi változásokkal és adózási kötelezettségekkel kell számoljanak a hátralévő időszakban.

 

Az új KATA két fő változás

Alapvető változás két szinten jelenik meg: egyrészt leszűkül a KATA-t választani jogosultak köre, mivel csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek az alanyai, tehát kiesnek a mellékfoglalkozású egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, magánszemély taggal működő BT-k, KKT-k és az ügyvédi irodák is.

A második jelentős változás, hogy 2022. szeptember 1-től KATA-s vállalkozó nem szerezhet bevételt sem belföldi, sem pedig külföldi kifizetőtől, tehát jogi személyektől, egyéni vállalkozóktól vagy egyéb szervezetektől. Ha kifizetőtől szerez bevételt, akkor KATA-alanyisága megszűnik a kifizetőtől származó bevétel szerzését megelőző nappal. Az új szabály alól egyetlen kivételt a „taxis személyszállítás“ képez, itt származhat egyedül bevétel kifizetőtől.

Ha kifizetőtől szerez bevételt, akkor ezt a KATA-alanynak kell bejelentenie a NAV-hoz a szerzést követő 15 napon belül. Ezzel a bejelentéssel együtt egyúttal bejelentheti az szja szerinti átalányadózás választását is.

A KATA-státusz ilyen megszűnéséről a NAV hoz határozatot. Itt még megemlíthető, hogy a törvény szerint mivel minden megkezdett hónap után be kell fizetni a tételes KATA-t, a hóközi megszűnés ezt a kötelezettséget nem fogja érinteni. Tehát, a megszűnés azaz kifizetői bevételszerzés hónapjában fennmarad a KATA fizetési kötelezettség.

 

Az új KATA fő anyagi jogi szabályai

Az új KATA törvény szerint a főfoglalkozású egyéni vállalkozó egységesen 50 000 Ft havi adótételt kell megfizessen, a tárgyót követő hónap 12-ig. A különadó fizetési kötelezettség 18 millió Ft-os bevételi keretösszeg (havi 1,5 millió forint) feletti részre vonatkozik, mértéke változatlanul 40 %, megfizetésének határideje is változatlanul az adóévet követő év február 25-e. A KATA megfizetésével fedezett közterhek a leszűkített vállalkozói körnek megfelelően vállalkozóként fizetendő SZJA és SZOCHO adók.

 

2022.09.01-vel beálló változás és az adózók eljárási kötelezettségei

Azzal, hogy a régi adózási forma a tv. alapján megszűnik, újbóli bejelentkezési kötelezettsége lesz azoknak, akik a továbbiakban az új KATA hatálya alá kívánnak tartozni, azaz akik adóalanyai lehetnek az új KATA-nak. Ebből a szempontból 2022.09.01-je vízválasztó dátum, mivel minden eddigi KATAs-nak ezzel a nappal megszűnik a régi KATA-státusa.

Az új KATA hatálya alá történő bejelentkezést 2022.08.01-től lehet megtenni, az adóhatóság a vonatkozó nyomtatványt 2022.08.15-ig teszi közzé. Aki 2022.09.25-ig regisztrál, úgy minősül, mintha 2022.09.01-vel jelentkezett volna be az új KATA alá. Alapvetően a bejelentkezést követő hónap első napjától él az új KATA adózás.

 

Választási lehetőségek az új KATÁ-ban

Akik nem lehetnek alanyai az új KATA-nak (mellékfoglalkozású egyéni vállalkozók, egyéni cégek, BT-k, KKT-k, ügyvédi irodák) azok vagy automatikusan átkerülnek 2022.09.01-vel egy másik, társasági formájuknak megfelelő adónem alá, vagy dönthetnek arról, hogy egyszerűsített végelszámolással megszűnnek vagy általuk választott számukra elérhető adózási formára térnek át. Ezen választásukat a NAV felé 2022.09.01-ig kell bejelenteni.

A társaságok, ügyvédi irodák a Tao tv. hatálya alá kerülnek át automatikusan, vagy adott esetben a TAO helyett a KIVA hatálya alá jelentkezhetnek be, ha a törvényi feltételeket teljesítik.

A magánszemély egyéni vállalkozások az Szja tv. vállalkozói adójának hatálya alá kerülnek automatikusan. Ebben az esetben a vállalkozói szja helyett lehet az Szja tv. szerinti átalányadózást választani, ha annak feltételeit teljesítik. Ezt a bejelentést az egyéni vállalkozók 2022. adóévre 2022.10.31-ig tehetik meg.

A fentiek alapján látszik, hogy az érintett KATÁs vállalkozások többségének van választási lehetősége és ezeket a lehetőségeket érdemes alaposan megfontolni az új adózási formára váltás előtt.

Ha segítségre lenne szükségük az elérhető adózási formák előnyeinek és hátrányainak összehasonlításában, vagy a változással járó adminisztrációs követelményekben, akkor természetesen szívesen állunk rendelkezésükre egy személyre szabott tanácsadás keretében.

Szerző

  • Judit Jancsa-Pék
    Partner | Adótanácsadó
  • Nóra Rácz
    Partner | Adótanácsadó
  • Márta Siklós
    Partner | Adótanácsadó | Könyvvizsgáló

Let's get in touch!
KAPCSOLAT